Een scala aan galeries en musea

Niet alleen in de buitenlucht vindt u de rijke cultuurhistorie van Zuidoost-Friesland. In verschillende galeries en musea, met ieder hun thema en exposities, is eveneens veel te zien en ontdekken.

Museum Dr8888

In het centrum van Drachten staat een voormalig Fransiscaner klooster, nu Museum Dr8888. Een schitterende locatie om cultuurhistorie te beleven. Museum Dr8888 heeft naast een grote erfgoedcollectie een omvangrijke collectie beeldende kunst. Het is vooral vermaard om de werken uit het Interbellum, met kunststromingen DADA en De Stijl (gebroeders Rinsema, Theo van Doesburg, Kurt Schwitters, etc) en noordelijke kunstenaars uit die tijd als Ids Wiersma, Jan Planting en Gerrit Benner.

Museum Willem van Haren

In het jaar 1655 werd in Heerenveen Willem van Haren geboren. Hij bracht zijn kindertijd door in het landhuis Oenemastate. Later werd hij grietman van maar liefst drie grietenijen. Het cultuurhistorisch museum in Heerenveen is naar hem vernoemd. Het museum beschikt over vier bijzondere museumzalen met een vaste collectie. U vindt er onder meer een complete veenarbeiderswoning, informatie over Abe Lenstra, andere Heerenveense sporthelden en een indrukwekkende stadsmaquette van Heerenveen anno 1830. Met een totale oppervlakte van 60 m2 is het de grootste stadsmaquette in Nederland. Op de eerste etage vindt u het Ferdinand Domela Nieuwenhuis Museum (1846-1919). Nieuwenhuis was strijder tegen maatschappelijk onrecht, dominee, vrijdenker, socialist en anti-militarist.

Museum Belvedère

Museum Belvedère is als gebouw alleen al een bezichtiging waard. Rond het museum in Heerenveen ligt het gelijknamige museumpark. Belvedère kent baroktuinen uit 1701, aangelegd voor het nooit afgebouwde paleis Oranjewoud. Onder het museum door gaat het grand canal. De vaste collectie bestaat uit 20e eeuwse en eigentijdse Nederlandse beeldende kunst. Waarbij het accent ligt op de noordelijke regio. Daarnaast heeft het museum wisselende exposities.

Nationaal vlechtmuseum

Noordwolde staat bekend als hét vlechtdorp van Nederland. In 1908 werd hier de allereerste vakschool van Nederland opgericht: de Rijksrietvlechtschool. Omdat het veenrijke gebied in Noordwolde omstreeks de 19e eeuw vrijwel geheel was afgegraven, ging men op zoek naar andere inkomstenbronnen. Generaties lang werden er manden, wiegen, stoelen en andere producten gevlochten. Tegenwoordig biedt het museum, naast een mooie blik op dat verleden, ook workshops en cursussen aan.

Openluchtmuseum It Damshûs

Dit openluchtmuseum in Nij Beets laat u ervaren hoe laagveenturf werd gemaakt en hoe veenarbeiders in het gebied leefden, tussen 1863 en 1920. De erbarmelijke omstandigheden waren een voedingsbodem voor het socialisme. Verder krijgt u een goed beeld van de landschapsverandering als gevolg van de turfwinning.

Interessante links